pondělí 28. září 2015

UČ (SE) S CHUTÍ a uč se hrou 1

Během prázdnin jsme vyzkoušeli společně s dětmi nové deskové a karetní hry pro naše kroužky Deskovky, logické hry a hlavolamy. Není to o tom dát jen dětem hry a hraj si. Důležitá je kvalita her a také správné vysvětlení. Případně úprava pravidel pro danou věkovou skupinu a vylepšení her pro její lepší hratelnost. 

PANIC LAB
Panic lab je postřehová a poměrně levná hra, která děti baví. Při větší rychlosti se zavaří hlava i dospělému. Pro menší děti jsme zjednodušili pravidla - společně spolu nezávodí, ale každý hledá měňavku sám v rámci svého hodu. Pokuď ji najde a správně poví, co se jí stalo, dostane bod. Zároveň pokud měňavku určí špatně, nepřijde o bod. Navíc jsme přidali, že pokud měňavka projde 4. mutační komorou, tak již neexistuje a tudíž ji nelze najít ani získat body. Pro menší děti je dobré povolit otáčet kostičky, když se změní barva nebo tvar měňavky. Pro mladší děti je takto hra více názornější. Hra je hezky a kvalitně zpracovaná a balení je vhodné i na cesty. Zjednodušenou hru zvládnou i děti pod 8 let (doporučený věk v návodu).






























IQ TWIST
IQ Twist je skvělá hra pro koumáky. Není to jednoduchá hra, ale velmi rozvíjející. I dospělý se musí hodně zamyslet. Po vysvětlení dospělým zvládne i prvostupňák ze ZŠ. Měli jsme zapůjčenou verzi v angličtině, ale v obchodě bude určitě přeložená.  Hra je pro jednoho hráče.













QUORIDOR
Cílem hry je dostat  na druhou stranu herního pole vlastní figurku a ostatní spoluhráče lze blokovat pomocí překážek (dřívek). Viděli jsme i větší verzi hry Quoridor v prodejně, která má šikovný prostor na odkládání dřívek. Menší hra bohužel nemá. Na druhou stranu je lépe přenosná.
Zvládnou i děti od 6 let (na krabici od 8 let), ale neomrzí ani dospělého. Během hry jsou stále nové a nové varianty.





















DUCH
Menší děti okolo 6 let si užily s touto hrou plno zábavy. Hra Duch je hezky zpracovaná a figurky jsou větší a dřevěné. Hra je zaměřena na postřeh.























Tangramy
Tangramy jsou výbornou pomůckou pro rozvoj představivosti a matematického myšlení. Pomocí geometrických obrazců stavíme domeček, kočku a mnoho dalšího podle předlohy. S dětmi tuto hru na stejném principu hrajeme již déle. Hra od Mindoku je vylepšena tím, že se dají obrazce na herní plochu přichytit pomocí magnetu. Hra je ve formě knížečky, kterou lze využít dobře na cesty. Nevýhodou oproti klasické papírové hře je, že nelze hrát obtížnější variantu. Jeden z dvojice je otočený a kamarádovi radí, jak pokládat obrazce. Tato ztížená varianta v tomto provedení moc nelze hrát - což je pro starší děti nevýhodou a nemohou vzájemně spolupracovat. Škoda, že není jedna magnetická plocha zvlášť bez návodu.
























Gloobz
Gloobz je trošku těžší postřehová hra. Pro menší děti je dobré využít odlehčenější varianty - např. jen barvy nebo samotné postavičky. V odlehčené variantě zvládnou děti od 6 let.
Jen při otevření nové hry nebyl příjemný zápach gumového materiálu, ze kterého jsou vyhotoveny příšerky - naštěstí po používání vyčichly. Pro děti bych upřednostňovala jiný materiál na figurky - např. dřevěné nebo bez zápachu po gumě. Jinak figurky jsou hezky vyhotovené a dětem se líbí.














Vzkaz pro rodiče, pro lektory a další nadšence her:

Lepší než koupit hru jako zajíce v pytli je možnost zapůjčení hry pro většinu herních klubů od vydavatelů zdarma. Během různých období např. jako prázdniny i pro domácnosti.


A jaké oblíbené hry mají Vaše děti doma, ve škole, ve školce, v klubu nebo na kroužku? Nebo i vy? 

Inspirujte ostatní v diskuzi a pojďme si s dětmi hrát :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat